Dimos-Lagada-Logo
Αρχική » Αξιοθέατα » Λαγκαδάς

Λαγκαδάς

Εκκλησιαστικό Μουσείο «ο Φάρος»

Το ίδρυμα «Φάρος Λειτουργικής Παράδοσης και Πολιτισμού» αποτέλεσε πρωτοβουλία του Μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, Ιωάννη, και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2011 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το Μουσείο περιλαμβάνει εκθέματα της μεταβυζαντινής εποχής, τα οποία χρονολογούνται στον 17ο-19ο αιώνα. 

Στη μεγάλη αίθουσα του ισογείου παρουσιάζεται η Θριαμβεύουσα Εκκλησία, στη δεύτερη αίθουσα φιλοξενούνται εικόνες και πολύτιμα θρησκευτικά αρχεία, ενώ στον πρώτο όροφο παρουσιάζεται η ανασύσταση του χριστιανικού ναού

Στον δεύτερο όροφο στεγάζεται η βιβλιοθήκη της Ι.Μ Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, με σημαντική ποικιλία τίτλων και συγγραμάτων.

Ιαματικά Λουτρά Λαγκαδά

Ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της περιοχής του Λαγκαδά είναι τα Λουτρά, που βρίσκονται σε μια ολοπράσινη τοποθεσία στην κοιλάδα της Μυγδονίας. 

Οι απαρχές της εκμετάλλευσης των Ιαματικών Πηγών του Λαγκαδά ανάγονται στη Βυζαντινή Περίοδο και από τότε συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα.

Έτσι διατηρείται η δεξαμενή των Βυζαντινών Χρόνων, η οποία χρησιμοποιείται για λουτροθεραπεία με ζεστό νερό. 

Εκτός από τους λουτρικές εγκαταστάσεις υπάρχουν ποικίλοι χώροι αναψυχής και άθλησης. 

Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο
Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο

Το Πνευματικό και Βαλκανικό Κέντρο Πολιτισμού «Μπίλλειο» είναι δωρεά του Εμμανουήλ Μπίλλη και βρίσκεται στην είσοδο της πόλης του Λαγκαδά.

Περιλαμβάνει τρία κτήρια που αναπτύσσονται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 5.700 τετραγωνικών μέτρων, όπου διαμορφώνονται υπαίθριοι χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων.   

Αναστενάρια
Το έθιμο της πυροβασίας, τα περίφημα Αναστενάρια, που πραγματοποιούνται στον Λαγκαδά, γίνονται στα τέλη της Άνοιξης, στην εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Οι αναστενάρηδες τραγουδούν και χορεύουν ξυπόλητοι πάνω στα πυρακτωμένα κάρβουνα συνοδεία οργάνων, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.
Είναι ένα από τα πιο σημαντικά λατρευτικά έθιμα, που τελούνται στην Ελλάδα και αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά, που έφεραν Ανατολίτες και Θρακιώτες πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Το μοναδικό αυτό έθιμο πραγματοποιείται στα δύο κονάκια, που λειτουργούν στον Λαγκαδά, στο κονάκι της θρακικής εστίας Λαγκαδά και στο κονάκι του συλλόγου «Τα Αναστενάρια» του Λαγκαδά της οικογένειας Γκαϊτατζή στον οικισμό Παπακυριαζή, όπου βρίσκονται και οι δύο κοινότητες αναστενάρηδων με περισσότερους από 30 αναστενάρηδες.
Το έθιμο συγκεντρώνει κάθε χρόνο επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έρχονται να παρακολουθήσουν το μοναδικό φαινόμενο της πυροβασίας πάνω σε πυρακτωμένα κάρβουνα και να γνωρίσουν την ιστορία του.
ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΑΓΚΑΔΑ
Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά

Πρόκειται για τον Μητροπολιτικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η οποία ιδρύθηκε πριν από 43 χρόνια και έχει την έδρα της στο Λαγκαδά.

Ωστόσο, η ευρύτερη περιοχή ήταν μία από τις αρχαιότερες εκκλησιαστικές επαρχίες και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά λόγω του ότι υπήρξε πέρασμα καθόδου του Αποστόλου Παύλου προς τη Θεσσαλονίκη.

MNHMEIO MAKEDONOMAXON LAGADA
Μνημείο Μακεδονομάχων Λαγκαδά

Η επαρχία Λαγκαδά έδωσε το παν για το δίκαιο του Μακεδονικού Αγώνα. Η προσφορά του Λαγκαδά και των χωριών του στο Μακεδονικό Αγώνα υπήρξε πολύτιμη και αποτελεί μια λαμπρή σελίδα της ιστορίας του.

Στην αρχή η συμμετοχή των κατοίκων της επαρχίας Λαγκαδά στον αγώνα ήταν αυθόρμητη, γιατί έλειπε το συντονιστικό όργανο. Με τον ερχομό όμως του Παύλου Μελά και την επίσημη υιοθέτηση των αγώνα από το Ελληνικό Κράτος συστήθηκαν στα χωριά του Λαγκαδά «Επιτροπές Αγώνος»

Οι κάτοικοι του Λαγκαδά και της γύρω περιοχής κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα πρόσφεραν εξαιρετικές εθνικές υπηρεσίες. Εργάσθηκαν ως τροφοδότες, σύνδεσμοι, οδηγοί των Ελληνικών ανταρτικών Σωμάτων και ως ένοπλοι.

Στο Λαγκαδά είχε ιδρυθεί το 1904 ο Σύλλογος «Αναγέννησις», με φανερό σκοπό τις αγαθοεργίες, στην πραγματικότητα όμως εργαζόταν κρυφά για το Μακεδονικό Αγώνα. Τα πρώτα διοικητικά μέλη ήταν ο ιερεύς Ιωακείμ Ανανιάδης, ο Δημήτριος Κωνσταντίλας, ο Δημήτριος Λίγδας, ο Αθανάσιος Γεωργιάδης και ο Αθανάσιος Ηλιάδης. Μέλη της αδελφότητος ήταν σχεδόν το σύνολο των κατοίκων του Λαγκαδά. Σύνδεσμός της αδελφότητος με τις ομάδες των Μακεδονομάχων και το Ελληνικό Προξενείο ήταν ο Χρήστος Δρεμλής, ο Δημήτριος Καρακάντζος, ο Ηλίας Ηλιάδης και ο Μιχαήλ Βοσνακίδης. Αυτοί υπό την εποπτεία του Γεωργίου Σταυρόπουλου μετέφεραν μηνύματα και διαταγές του Προξενείου προς τον οπλαρχηγό της περιοχής Γιάννη Ράμναλη.

Την Επιτροπή Αμύνης του Λαγκαδά αποτελούσαν οι διακρινόμενοι για τα φλογερά πατριωτικά τους φρονήματα και τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη: Γεώργιος Σαραντόπουλος, ο γιατρός Δημήτριος Λίγδας και ο Δημήτριος Κωνσταντίλας.

Εκτός από αυτούς και οι παρακάτω Λαγκαδιανοί πρόσφεραν τεράστιες υπηρεσίες στο Μακεδονικό Αγώνα: ο Πασχάλης Ράμναλης, ο Δημήτριος Καζαντζής, ο Γεώργιος Τσιοπάνης ή Κωστούσης, ο Σταμάτης Καραγεωργίου, ο Ηλίας Ηλιάδης, ο Αλέξανδρος Ηλιάδης, ο Απόστολος Γεωργακούδης ή Γιαννακούδης, ο Γεώργιος Μερόβαλης, ο Δήμος Δήμου, ο Μιχαήλ Βοσνακίδης, ο Αστέριος Οικονόμου, ο Σωτήριος Μπαϊρακτάρης και πολλοί άλλοι.

Από το Κολχικό Λαγκαδά καταγόταν ο Σταύρος Καζαντζής, ο θρυλικός καπετάν Μπαρέτης, που, από την παιδική του ηλικία, διακρινόταν για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία του προς την πατρίδα. Σε ολόκληρη τη Μακεδονία είχε καταστεί ο φόβος και ο αυστηρός τιμωρός των κομιτατζήδων και των Τούρκων.

Ο Σοχός υπήρξε ένα από τα ακραία φυλάκια του Ελληνισμού, που κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα παρέμεινε απόρθητο φρούριο και δεν επέτρεψε τη διείσδυση της Βουλγαρικής προπαγάνδας. Ο Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαιδεύσεως Άγγελος Παπαζαχαρίου, ο ιερεύς Στέργιος Παπαευαγγέλου, ο ιατρός Κωνσταντίνος Χατζηλίας, ο κτηνοτρόφος Σταύρος Γκλαβίνας, ο Ευάγγελος Παπαζαχαρίου και πολλοί άλλοι πρόσφεραν τεράστιες υπηρεσίες στο Μακεδονικό Αγώνα, ώστε ο καπετάν Ζώης τους είχε ονομάσει «Αετούς».

ESPA BANNER
© 2025 Δήμος Λαγκαδά. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Development by