Dimos-Lagada-Logo
Αρχική » Αξιοθέατα » Εξάλοφος

Εξάλοφος

Η Δημοτική Κοινότητα Εξαλόφου αποτελείται από δύο πανέμορφα χωριά τις Πέντε Βρύσες και το Πολυδένδρι, τα οποία βρίσκονται σε μία δασώδη πευκόφυτη περιοχή με πολλούς δασικούς δρόμους ανάμεσα σε καταπράσινα τοπία, ρυάκια, δέντρα που ενδείκνυνται για ευχάριστη πεζοπορία.

Από αρχαιολογικό ενδιαφέρον ανάμεσα στα δύο χωριά μας, υπάρχει η Γεωγραφική θέση Πέντε Πηγάδια που έχει χαρακτηρισθεί αρχαιολογικός χώρος με οικισμό χρονολογούμενο στη Νεότερη Νεολιθική και στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, και βορειότερα αυτού υπάρχουν ενδείξεις οικισμού ιστορικών χρόνων (ρωμαϊκών και ίσως βυζαντινών).

Σε αυτή την θέση υπάρχουν επίσης πηγές και ένα υπέροχο δάσος πλατανιών. Υπάρχει μονοπάτι το οποίο μέσα από ένα υπέροχο τοπίο που εναλλάσσετε από πλατάνια, ρυάκια και χαμηλή βλάστηση περνάει μέσα από τα ερείπια του παλαιού οικισμού Κάργα, χωριό που εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο το 1923, ενώ πιο κάτω υπάρχουν ίχνη αλλά και η γούρνα παλιού νερόμυλου.

Στο τέλος όλων αυτών βρίσκετε το μεγάλο φράγμα του Κάργα, όπου διαβιούν υδρόβια πτηνά και πολλά ψάρια. Είναι μια πολύ καλή ιστορική διαδρομή, μόλις 5 χιλιομέτρων (με την επιστροφή), σε ένα καταπράσινο τοπίο.

Καταπληκτική διαδρομή είναι και αυτή προς τον ποταμό Μπογδάνα στα όρια της Κοινότητάς μας στον οικισμό Πολυδενδρίου με την Μαυροχάρη προς βορρά.

Μάλιστα στο τέλος της διαδρομής που καταλήγει στο ποτάμι του Μπογδάνα, υπάρχουν ίχνη από παλιό νερόμυλο και πλατάνια που φιλοξενούν όποιον φτάσει μέχρι εκεί.

Στον οικισμό Πέντε Βρύσες υπάρχουν δύο Ιερές Μονές, αυτή της «Αγίας Τριάδας» (ανδρική μονή) και του «Αγίου Θεόδωρου Γαβρά» (γυναικεία μονή).

Και στους δύο οικισμούς στους Ιερούς Ναούς «Άγιος Δημήτριος» Πολυδενδρίου και «Γενέθλιο της Θεοτόκου» Πέντε Βρύσες, φιλοξενούνται κειμήλια και εικόνες που οι πρόσφυγες έφεραν από τον Πόντο στον ξεριζωμό.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πεντεβρυσιώτισσας

Ιδιαίτερη ευλογία για την Κοινότητα Εξαλόφου μας είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πεντεβρυσιώτισσας που βρίσκεται στον Ναό «Γενέθλιο της Θεοτόκου» στις Πέντε Βρύσες.

Το προσωνύμιο «Πενταβρυσιώτισσα» οφείλεται σε όνομα νεαρής γυναίκας την οποία η Παναγία συμβούλεψε να μεταβεί στις Πέντε Βρύσες ώστε να της δοθεί αυτό που ζητούσε.

Η τεχνοτροπία της συνδυάζει στοιχεία βυζαντινής, ρωσικής και ανατολίτικης τέχνης.

Το 1922 μεταφέρθηκε από Πόντιους πρόσφυγες από την Τσιμερά της Τραπεζούντας στην Θεσσαλονίκη και κατόπιν, σύμφωνα με την παράδοση, ο Παναγιώτης Νεμψίδης τη μετέφερε μέσα σε ένα τσουβάλι στην πλάτη του στις Πέντε Βρύσες, την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, που εορτάζει από τότε και η εκκλησία.

ESPA BANNER
© 2025 Δήμος Λαγκαδά. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Development by