Πιο συγκεκριμένα, στη Δημοτική Ενότητα Λαγκαδά, διοργανώνονται σε ετήσια βάση τα «Μυγδόνια» και περιλαμβάνουν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν εκτός από τα πολιτιστικά τμήματα και οι πολιτιστικοί σύλλογοι που αναπτύσσουν δράση στη συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα.
Η δράση των συλλόγων καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της πολιτιστικής παιδείας, ενώ επιπλέον ενισχύεται και συμπληρώνεται από τη δραστηριοποίηση της Δημοτικής Ενότητας Λαγκαδά σε θέματα προπαιδείας αλλά και εκμάθησης τεχνών. Ειδικότερα, υπό την αιγίδα της Δημοτικής Ενότητας Λαγκαδά λειτουργούν τμήματα εικαστικής και θεατρικής προπαιδείας, μουσικοκινητικής, θεάτρου και φωτογραφίας.
Στους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Κορώνειας πραγματοποιούνται πανηγύρια και εορταστικές εκδηλώσεις τις ημέρες που γιορτάζουν οι ομώνυμες εκκλησίες.
Πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιούνται και στη Δημοτική Ενότητα Καλλινδοίων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι κυριότερες εκδηλώσεις είναι οι εξής:
Στη Δημοτική Ενότητα Σοχού, κορυφαία εκδήλωση αποτελεί το Πανηγύρι Αγίων Αποστόλων που πραγματοποιείται τέλη Ιουνίου. Κυρίαρχο στοιχείο των εκδηλώσεων είναι οι αγώνες πάλης με «κιουσπέτια», υπό τους ήχους ζουρνάδων. Η πάλη με λάδι είναι ένα είδος ελεύθερης πάλης, όπου οι παλαιστές παλεύουν λαδωμένοι. Το λάδι βοηθάει για να γλιστράνε μεταξύ τους οι παλαιστές και να αποφεύγουν τις λαβές του αντιπάλου.
Οι παλαιστές ονομάζονται πεχλιβάνηδες (από την Περσική λέξη pehlevān, που σημαίνει "ήρωας" ή "πρωταθλητής") και φοράνε τα δερμάτινα χειροποίητα παντελόνια πάλης που ονομάζονται κισπέτια ή κιουσπέτια (kispet ή kispet), τα οποία κατασκευάζονται από δέρματα ζώων όπως μοσχαριού ή βουβαλιών ή κατσικιού, βάρους 10 κιλών. Η ιστορία των αγώνων της πάλης με λάδι ανάγεται στην Περσική εποχή, μια περίοδο που αρχίζει από το 1065 π.Χ. σύμφωνα με το επικό ποίημα Shahnameh (βιβλίο των βασιλέων) του Φιρντουσί.
Το πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή των κατοίκων του Σοχού, ενώ η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας, καθώς πολλοί επισκέπτες του προέρχονται από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.
Στη Δημοτική Ενότητα Ασσήρου οι πιο σημαντικές εκδηλώσεις είναι η γιορτή Τρύγου με παραδοσιακούς χορούς από Πολιτιστικούς Συλλόγους στο Εξαμίλι, η Γιορτή κριθιώτικης πίτας Μαντί που πραγματοποιείται το Μάιο στην Κριθιά. Στη «Γιορτή Μαντιού» συμμετέχουν όλες σχεδόν οι νοικοκυρές του χωριού, που φτιάχνουν σπιτικές πίτες και τις προσφέρουν στους παρευρισκόμενους, ενώ η κυρίως προετοιμασία γίνεται την προηγούμενη μέρα, με πίτες που παρασκευάζουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθιάς. Τέλος στην Άσσηρο πραγματοποιούνται τα «Αη Λιάτικα» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασσήρου.
Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις στην Δημοτική Ενότητα Βερτίσκου είναι οι εξής:
Στη Δημοτική Ενότητα Λαχανά οι κυριότερες εκδηλώσεις είναι :
Οι πολιτιστικές υποδομές του Δήμου είναι διάσπαρτες στις Δημοτικές Ενότητες και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων Πολιτιστικά Κέντρα, Λαογραφικά Μουσεία, Δημοτικές Βιβλιοθήκες, Χώρους Πολλαπλών Εκδηλώσεων καθώς και Αμφιθέατρα. Επίσης αρκετά από τα σχολεία του Δήμου Λαγκαδά διαθέτουν χώρους που προσφέρονται για την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.