Ο Δήμος Λαγκαδά επισημαίνει την υποχρέωση των δημοτών για καθαρισμό των οικοπέδων, προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 20/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης, είμαστε όλοι υποχρεωμένοι:
α) μέχρι την 30ή Απριλίου να προβούμε σε καθαρισμό των οικοπέδων μας,
β) καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου να μεριμνούμε για τη συντήρησή τους.
Οι υπόχρεοι για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, όπως αυτοί καθορίζονται, οφείλουν μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους να προβαίνουν στην υποβολή αυτής στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας του άρθρου 53Α του ν. 4662/2020 (Α’ 27), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (akatharista.apps.gov.gr) ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους.
Σε περίπτωση μη υποβολής της εν λόγω υπεύθυνης δήλωσης θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία πρόστιμο.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην υποχρέωση καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία πρόστιμο και, επιπλέον, θα καταλογίζεται η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.
Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Λαγκαδά εφιστά την προσοχή των δημοτών για τη διατήρηση της καθαριότητας των οικοπέδων σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, έτσι ώστε οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις να μην τύχουν εφαρμογής.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ’ αριθμ. 20/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης
Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
στ. Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Ο καθαρισμός των οικοπέδων, των ακάλυπτων χώρων καθώς και η απομάκρυνση κλαδιών και χόρτων αποτελεί υποχρέωση των πολιτών και, παράλληλα, πράξη ευθύνης.