Ένα από τα σπουδαιότερα ιερά έθιμα στη θρησκευτική παράδοση του Δήμου Λαγκαδά, αναβίωσε το Σάββατο του Λαζάρου, με την υποδοχή του Τιμίου Σταυρού στα Πετροκέρασα.

Εδώ και τρεις αιώνες το ιερό κειμήλιο συνοδευόμενο από Αγιορείτες Μοναχούς της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, φιλοξενείται ανελλιπώς στα Πετροκέρασα, προσελκύοντας χιλιάδες προσκυνητές.

Πρόκειται γα μια μακραίωνη παράδοση που διατηρείται μέχρι σήμερα ζωντανή, σε ανάμνηση θαύματος που έγινε στα μέσα του 18ου αιώνα όταν το χωριό μαστίζονταν από τη θανατηφόρα ασθένεια της πανώλης και σώθηκε από την έλευση του Τιμίου Ξύλου που έστειλε στα Πετροκέρασα η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου.

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του ιερού κειμηλίου στην είσοδο του χωριού και στη συνέχεια μεταφέρθηκε εν πομπή στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, όπου τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητου.

Από το Σάββατο του Λαζάρου έως και τις 23 Απριλίου, στην πλατεία των Πετροκεράσων φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας της Ειρήνης Μπαϊρακτάρη με θέμα «Ευλογημένος Τόπος – Το ιερό έθιμο μέσα στους αιώνες».

Παράλληλα στο κτίριο του παλιού σχολείου του χωριού, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν τη λαογραφική έκθεση των Πετροκεράσων με σημαντικά εκθέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων κατά τον προηγούμενο αιώνα. 

 

Τις παραπάνω εκθέσεις επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης όπου ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πετροκεράσων Θανάση Καλαφάτη, τον Μανώλη Καλαφάτη Τοπικό Σύμβουλο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ομβριανός” και τους εκπροσώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρία Ζαρογιάννη και Βασίλη Κωτούδη.

Μαζί αποφασίζουμε

Ο Δήμος Λαγκαδά εγκαινιάζει τη δράση ανοιχτής διαβούλευσης «Μαζί Αποφασίζουμε».

Προωθούμε την ανοιχτή συζήτηση και την συμμετοχή όλων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν στον Δήμο μας

Κάντε κλικ για περισσότερα...

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαγκαδά

Τηλέφωνο Επκοινωνίας. 2394 330022

Δημοτικό Πρόγραμμα Προστασίας αδέσποτων

Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

CyberKids & CyberAlert

    

Ασφαλής εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα με το internet.

Επισκεφθείτε το CyberKid μαζί με τα παιδιά σας ώστε να διασκεδάσετε και να ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να πλοηγηθείτε με ασφάλεια.

 

 

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία

στην πόλη του Λαγκαδά

Δρομολόγια Ο.Α.Σ.Θ.

Go to top