Με πολλές εκδηλώσεις και αναβίωση μοναδικών εθίμων του τόπου μας, θα είναι το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς στον Δήμο Λαγκαδά.

Το Σαββάτο 25 Φεβρουαρίου στις 18:00 στην κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου Σοχού, αναβιώνει το έθιμο «ΡΟΥΜΠΑ». Συνοδεία ζουρνάδων το νυφικό του γάμου μεταφέρεται από το σπίτι του γαμπρού στο σπίτι της νύφης και οι επισκέπτες “χορεύουν” παραδοσιακά με χάλκινα και ζουρνάδες.

Στις 20:00 οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με το άναμμα της πυράς στις γειτονιές του Σοχού. Σύμφωνα με το έθιμο «ΖΑΠΟΥΣ» στήνονται εστίες φωτιάς για τον εξαγνισμό της φύσης.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση στην πόλη του Λαγκαδά, σε συνεργασία του Συλλόγου Επαγγελματιών Λαγκαδά και της ΔΗΚΕΛ. Με τη συμμετοχή των επαγγελματιών και πολλών πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας, 14 ομάδες καρναβαλιστών θα παρελάσουν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Την ίδια ημέρα στις 12:00, ο Σοχός μάς προσκαλεί στην «ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΑΜΟΥ». Το απόγευμα ακολουθεί αποκριάτικο γλέντι με την ορχήστρα “Κρουστόφωνο” στους δρόμους γύρω από την πλατεία.

Καρναβαλικές εκδηλώσεις το πρωί της Κυριακής και στην Όσσα με τη «ΒΙΣΟΚ΄ΝΗ ΑΠΟΚΡΙΑ». Από τις 11:30 π.μ. θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με παραδοσιακά εδέσματα και ζωντανή μουσική από το Σύλλογο Οσσαίων “Η Αγία Κυράννα” και το Τοπικό Συμβούλιο Όσσας στο χώρο του Συλλόγου. Θα ακολουθήσει η αναβίωση του εθίμου «ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ» (έθιμο της συγχώρεσης με την προσφορά πορτοκαλιών) και το άναμμα της «Σίρνιτσας» (κλαδαριά από πουρνάρια) ξορκίζοντας κάθε κακό.

Την Καθαρά Δευτέρα αποκριάτικες εκδηλώσεις και προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων, θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας.

Στο Σοχό το μεσημέρι της Κ. Δευτέρας στις 14:00 αναβιώνει το έθιμο της συγχώρεσης «ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ». Οι νεότεροι προσφέρουν ένα πορτοκάλι στους μεγαλύτερους και φιλώντας τους το χέρι ζητούν συγχώρεση. Θα ακολουθήσει η καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή κατοίκων, συλλόγων και μαθητών των σχολείων του Σοχού και η αναβίωση του παραδοσιακού γάμου. Στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η εντυπωσιακή παρουσίαση των μικρών και μεγάλων ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΩΝ.

Στην Άσσηρο οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου ξεκινούν από τις 12:00 στην κεντρική πλατεία, με την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου, γαϊτανάκι, καρναβαλιστές και γλέντι με τραγούδια του τόπου. 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ζαγκλιβερίου σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΛ, οργανώνουν παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία και μαθαίνουν στα παιδιά τα έθιμα της Αποκριάς.

Στον Λοφίσκο στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός χαρταετού και θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με χορούς από όλη την Ελλάδα.

Μαζί αποφασίζουμε

Ο Δήμος Λαγκαδά εγκαινιάζει τη δράση ανοιχτής διαβούλευσης «Μαζί Αποφασίζουμε».

Προωθούμε την ανοιχτή συζήτηση και την συμμετοχή όλων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν στον Δήμο μας

Κάντε κλικ για περισσότερα...

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαγκαδά

Τηλέφωνο Επκοινωνίας. 2394 330022

Δημοτικό Πρόγραμμα Προστασίας αδέσποτων

Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

CyberKids & CyberAlert

    

Ασφαλής εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα με το internet.

Επισκεφθείτε το CyberKid μαζί με τα παιδιά σας ώστε να διασκεδάσετε και να ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να πλοηγηθείτε με ασφάλεια.

 

 

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία

στην πόλη του Λαγκαδά

Δρομολόγια Ο.Α.Σ.Θ.

Go to top